Pace: Pass är den femte gångarten som islandshästen behärskar, det är en tvåtaktig lateral gångart med ett svävmoment.

 

Paceland: Mitt ute i skogen, omgivet av vackra bokskogar, bäckar, böljande ängar och milslånga ridvägar, på gården Hökabygget, ligger islandshästcentret Paceland.

I Pacelands verksamhet står islandshästen i centrum, med dess välbefinnande och prestation i fokus. Vi erbjuder ridundervisning, träning av ryttare och häst, avel, försäljning av hästar och mycket mer.

James Faulkner, som äger och driver Paceland, är född och uppvuxen på Island och flyttade till Sverige 2014 för att starta sin egen hästverksamhet. Han har lång erfarenhet av arbete med hästar, med en gedigen utbildning från Hólar University på Island och en framgångsrik tävlingskarriär, med bland annat flertalet titlar som Brittisk mästare. För det brittiska landslaget tävlade han på VM 2013, 2015 och 2017. 2018 blev James också Svensk Mästare i B-flokk tillsammans med hästen Flans frá Víðivöllum-Fremri.

På Nordiska Mästerskapen 2022 på Åland tävlade James för det isländska landslaget med två hästar, Eldjárn frá Skipaskaga och Leikur frá Lækjamóti II. Båda hästarna tog sig till A-final i A-flokkur och Leikur, som i finalen reds av Helga Una Björnsdóttir, vann finalen och blev Nordisk Mästare.

 

James och Leikur på NM på Åland 2022

James talar flytande engelska, isländska, svenska och danska. Han är en engagerad och uppskattad instruktör som undervisar ryttare på alla nivåer och åldrar i hela Europa, och tar även emot elever och hästar för träning hemma på gården.

 

Dahlgårdens Islandshästar

Paceland och Dahlgårdens Islandshästar har ett gediget samarbete kring hästar och avel. Bland annat äger Dahlgårdens Islandshästar en tidigare världsmästare i pass, Brynja frá Glæsibæ, som nu varit i avel i många år och har gett flera fina avkommor. Av hennes sju levande avkommor är fem totalbedömda och har en snittpoäng på 8.15. En av dessa, Gná från Dahlgården, har liksom sin mamma en världsmästartitel i pass. Brynja har 2020 belönats med elitpremie för avkommor, och några av hennes barn och barnbarn finns på Paceland. De föl som föds på gården får gårdsnamnet ”från Dahlgården”.

11705150_928816510508532_1558131785194756416_n

Rán från Dahlgården, dotter till Brynja och Askur från Håkansgården

 

Recensioner från några av Pacelands kunder

”Lämnade båda mina hästar här nu och är helt övertygad om att det är två bra och vältränade hästar som jag hämtar hem igen om än på olika plan. Fantastiska människor som driver detta och gör det dom kan för att även förbättra dig som ryttare”

”Jag blir alltid glad när jag träffar er på Paceland, den stora kärlek och känsla ni visar era hästar. Stor gästfrihet och tid för att matcha häst och ryttare är en självklarhet för er.”

”Det er simpelthen den skønneste hestehøjskole beliggende i det sydlige Sverige. Omkranset at skov og kæmpe folde kan hestene nyde deres ophold. Der er virkelig basis for, at den enkelte elev kan opnå en Mastergrad i bevægelse og rytmik på forskellige niveauer. Underviserne virker passionerede, inspirerende og meget venlige.”

”Vi kan varmt rekommendera alla att åka till paceland. Vi har köpt två hästar därifrån 2016 och båda matchar mina döttrar perfekt.”

”Superställe med underbara tränare. Mina döttrar ville aldrig åka hem ”

original